03/01/2016

Yrittäjyys ja äitiys

behind the scenes, Henkilökohtaista, Vauva & vauvamuoti

Marta Valtovirta_DMK_Photography 06

 

Tässä yksi suosituimmista postauksistani, jonka kirjoitin toiseen nyt jo lopettamaani Coffee and Milk-blogiini. Luulin hormonipäissäni pystyväni ylläpitämään kahta blogia työni lisäksi, mutta se koitui miltei mahdottomaksi. Mitä oikein kuvittelin?! (huutonaurua) Yrittäjyyden ja äitiyden yhdistäminen on kiinnostanut monia, joten ajattelin julkaista tekstin nyt myös täällä. Molempia blogejani seuranneille tässä on nyt vähän toistoa, mutta kertaus on opintojen äiti.

 

Moni on kysynyt minulta kuinka yrittäjän elämään istuvat lapset. Varsinkin, kun en ole laittanut yritystäni jäähylle äitiysloman ajaksi. Kuinka pystyn hoitamaan molemmat pestit? Suoranaista vastausta tähän minulta ei löydy. Helppoa se ei ole, mutta omalla kohdallani, työni luonteen puolesta, mahdollista. Haastavaa? Kyllä.

 

Olen yrittäjä ja teen kansainvälistä myyntiä suomalaisille ja skandinaavisille muotibrändeille. Olen myös reilun kahdeksan kuukauden ikäisen pojan äiti. Lisäksi opetan silloin tällöin Helsinki Design Schoolissa. Myyntityön kiireisimmät ajankohdat osuvat tammi-maaliskuulle sekä elo-lokakuulle, jolloin kansainväliset muotiviikot esittelevät uusimmat mallistonsa. Tähän samaan haipakkaan kansainväliset muotimessut avaavat ovensa. Ja siellä minä olen tai ainakin minun tulisi olla.

 

Call me crazy, mutta rakastan messutyötä. Jotkut eivät voi sietää sitä, mutta minusta se on ihanaa. Pitkät työpäivät pitävät sisällään roudausta, kasaamista, höyryttämistä, malliston/mallistojen esittelyä ja myyntiä, ostajien kanssa bondaamista, muiden messuilla työskentelevien ihmisten kanssa sosialisoimista, joten hymyä, hymyä, hymyä ja kontaktien luomista, niin paljon kuin mahdollista. Kontaktit ja periksiantamattomuus ovatkin mielestäni myyntityön a ja o.

 

Myynti on kovaa työtä ja kilpailu armotonta! Työni vaatii matkustelua ja aktiivista läsnäoloa, mutta myös lukemattomia sähköposteja ja puhelinsoittoja. Messut ovat kohtaamispaikka, mutta taustatyö ja kontaktointi tehdään paljon aiemmin. Tämän lisäksi, vaikka mallistojen ennakkomyynnit tehdään ja clousataan tammi-maaliskuussa sekä elo-lokakuussa, on kauden aikana myös mallistojen lisämyynti mahdollista merkistä riippuen.

 

 

Kuinka sitten yhdistän tämän kaiken vieressä töhöttävän lapsen kanssa? Välillä helposti ja välillä en ollenkaan. On hyviä päiviä ja välillä vähän huonompia päiviä. Olen tehnyt paljon kotoa käsin töitä jo ennen poikamme syntymää, joten paikka ei ole juurikaan muuttunut. Silloin kun hän nukkuu, yritän hoitaa meilit itse ja juoksevat asiat ulkoistan. Moni on sanonut, että äidin kannattaisi nukkua silloin kun lapsi nukkuu, totta, mutta kun en ehdi. Ainakaan aina. Ostajien kontaktointi on tärkeää myös kiireisimpien myyntikuukausien ulkopuolella ja onnistuu kotoa käsin aivan kuten ennenkin, tällä hetkellä tosin pienemmällä työteholla. Mutta tätä varten on keksitty ulkoistus, jonka vuoksi minulla onkin ahkera apukäsi.

 

Messut ovatkin sitten aivan toinen juttu. Siellä on oltava läsnä ja haluan aina olla paikalla itse. Poikani syntymä sattui messuja ajatellen hyvään saumaan. Suunniteltua vai sattumaa? Täysin sattumaa, mielestäni lapsia ei tehdä vaan niitä saadaan. Poikamme syntyi huhtikuun lopulla, joten ehdin juuri alkuvuodesta kiertää messut ja tehdä syksy/talvi 2015 ennakkomyynnit. Poikani synnyttyä sain rauhassa nauttia äitiydestä heinäkuun loppuun saakka kotona, mutta elokuun puolelle siirryttyä kalenteri näytti siltä, että taas mennään. Tällä kertaa koko perheen voimin. Iso kiitos siitä, että tämä kaikki on ja oli mahdollista, kuuluu myös miehelleni. Ilman häntä, hänen tukeaan ja yhtä hullua ainaista matkakuumetta kuin minulla, tämä kaikki ei olisi mahdollista. Great minds think alike. Eli viime elokuun alussa pieni kolmihenkinen perheemme lähti yhdeksän ja puoli viikkoa kestäneelle yhdistetylle työ- ja lomamatkalle. Koko reissu tuli nopeammin kuin olisin ikinä osannut kuvitellakaan, olihan poikamme lähtiessä vasta kolme kuukautta. Mutta maailmalle lähdettiin, sillä kevät/kesä 2016 myyntikausi oli starttaamassa täydellä tohinalla.

 

Marta Valtovirta DMK photography 08

 

Välillä mietin, että millaista olisi viettää äitiyslomaa niin sanotusti aivot narikassa. Että ainoa asia olisi huolehtia lapsesta, eikä tarvitsisi ajatella ja miettiä työasioita ollenkaan. Olenkin välillä tunnistanut itsessäni kateuden pistoksen äitiyslomaa viettäviä äitejä kohtaan, jotka ovat palkansaajia yrittäjien sijaan. Heidän ei tarvitse äitiyslomalla ajatella tekemättömiä töitä ja on minne palata, kun äitiysloma on ohi (ainakin yleensä). Sama ei koske minua. Minä olen yritykseni ja minun on pakko pitää homma rullaamassa, tavalla tai toisella. En voi korvata itseäni, sillä myyntityössä on pitkälti kyse persoonasta ja kontakteista. Tutut ostajat odottavat näkevänsä sinut kaudesta toiseen ja joissain tapauksissa vaativat ostajat saattavat haluta ostaa vain ja ainoastaan juuri sinulta. Mielestäni onkin super tärkeää olla kaudesta toiseen fyysisesti läsnä.

 

Yrittäjyyden kolikon toinen puoli sitten onkin, että saan tehdä töitä juuri niin paljon tai vähän kuin haluan. Ja milloin ja missä haluan. Se onkin yksi syy miksi ryhdyin yrittäjäksi. Vapaus. Pidän sen mielessä ja olen onnellinen juuri nyt tästä kaikesta. Tärkein työni on kuitenkin aina täällä kotona. Olla äiti.

 

Translation: I’m an international sales agent for Finnish and Scandinavian fashion brands and my work requires a lot of traveling. It’s not easy to combine entrepreneurship and motherhood, but luckily I’ve managed to do it. It’s not easy, but totally worth it. However, no matter how much work I have, the most important job is at home. To be a mom. 

kuvat: DMK photography

2 Comments

 • Maijamaria 05/01/2016 at 18:49

  Voi teitä, isompi ja pienempi maailmanmatkaaja:)

  Reply
  • Marta 05/01/2016 at 18:57

   Arvot siirtyy ja perinteet jatkuu 🙂

   Reply

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Instagram has returned invalid data.