17/04/2017

KIIRE JA STRESSI

Henkilökohtaista, Oma tyyli

kiire ja stressi_Zara mekko_Zara dress_LaPerla slipperskiire ja stressi_Zara mekko_Zara dresskiire ja stressi_Zara mekko_Zara dresskiire ja stressi_Zara mekko_Zara dress

 

Kiire ja stressi, mikä mieltä ahdistava, kehoa kuormittava ja kurkkua kuristava tila. Mielellä on iso rooli siinä, kuinka edellä mainittuja tiloja pystymme hallitsemaan. Ihmisen mieli on ihmeellinen ja olen vasta aikuisiällä tajunnut todella mielen voiman. Vaikka olen ollut hyvinkin tietoinen omasta tämänhetkisestä tilastani, havahduin todellisuuteen taas kerran, kun luin Maaret Kallion blogikirjoituksen stressin ja kiireen vaikutuksesta mieleen, parisuhteeseen ja elämään. Pakko myöntää, että kiire on ollut vuonna 2017 hallitsevana teemana perheessämme. Stressin sanotaan olevan hyvästä, jos se on lyhytkestoista. Sen tiedän itsekin kokemuksesta. Pieni paine on hyvästä, sillä silloin saan hyvin asioita tehtyä. Mutta, jos stressi vain pitkittyy, alkaa elämä puuroutua, enkä välillä tiedä mistä aloittaa. Onneksi toinen puoliskoni on maltillisempi ja antaa välillä potkun persuksille ja vieläpä oikeaan suuntaan. Rauhoittaa hetkittäiset paniikkikohtaukset ja tarjoaa olkapäätä, kun mieleni ei vain jaksa tsempata. Mutta pian itselläni pahin kiire helpottaa ja tieto siitä, jos jokin, pistää hymyn huulille.

 

“STRESSI ja KIIRE ovat aikamme suurimpia mielen ja ihmissuhteiden uhkia”, kirjoittaa Kallio.

 

Olen vuosien myötä oppinut hallitsemaan omaa mieltäni huomattavasti paremmin kuin nuorempana. Stressinsietokykyni on viimeisen parin vuoden aikana kasvanut huomattavasti. Kulunut vuosi on vaatinut ajoittain niin pitkää pinnaa, että heikompi olisi jo saanut romahduksen ja heittänyt hanskat tiskiin. Pitempään pinnaan, stressinsietokykyyn ja epävarmuuden sietämiseen uskon kyllä myös äitiyden vaikuttaneen positiivisesti. Ominaisuuksia, joita myös yrittäjänä täytyy pystyä käsittelemään ja sietämään jatkuvasti, sillä ahdistavia, mieltä painaneita ja extra sydämentykytyksiä aiheuttaneita tilanteita on ollut lukuisia, mutta en ole antanut niiden lannistaa mieltäni tai tekemistä. Päinvastoin.

 

kiire ja stressi_Zara mekko_Zara dress_LaPerla slipperskiire ja stressi_Zara mekko_Zara dresskiire ja stressi_Zara mekko_Zara dress_LaPerla slippers

 

Kaiken stressin ja kiireen keskellä pitäisi muistaa ottaa aikaa myös itselle. Otan sen usein niin, että tapaan silloin ystäviäni. Mutta itseasiassa välillä pitäisi vain olla – ihan yksin. Kuten Kallio kirjoitti: “yhteys itseen on helpompi kadottaa kuin säilyttää”. Olen ottanut myös etäisyyttä sosiaaliseen mediaan ajoittain, josta kirjoitinkin aiemmin. Aikani ei vain riitä kaikkeen ja kiireen ja stressaavan elämänvaiheen keskellä on ollut pakko ottaa hiukan etäisyyttä ja priorisoida asioita.

 

On hyvä pysähtyä välillä, tiedostaa tämänhetkinen tila ja miettiä mitä voisi tehdä, että jaksaisi paremmin. Mindfullness kiinnostaa kovasti. Onko teillä hyviä kokemuksia joistain tavoista harjoittaa mindfullnessia, esim jotain appseja? Jakakaa ja kertokaa kokemuksianne, olisin kiitollinen.

 

Translation: Busy busy busy – word that describes the current mood and situation in life. 

 

kiire ja stressi_Zara mekko_Zara dress_LaPerla slipperskiire ja stressi_Zara mekko_Zara dress_LaPerla slipperskiire ja stressi_Zara mekko_Zara dress_LaPerla slippers

mekko / dress ZARA, tohvelit / slippers LA PERLA

 

kuvat / photos: Dominika Montonen-Koivisto

2 Comments

 • Anna R. 23/04/2017 at 05:49

  Kuulostaapa tutulta! Itse olen pitkään elänyt tuollaisia kiireisiä ja stressijaksoja ajattelemalla, että kohta helpottaa. Nyt olen tajunnut, että tämä on elämäntapa ja tietyllä tavalla oma valintani. En usko, että kiire häviää ikinä ja tietty stressi tulee aina olemaan läsnä – en vain osaa elää kalenteri tyhjänä. Mutta hyvä uutinen on, että siihen tottuu. Mielen voi totuttaa uskomattomiin asioihin. Silloin kun tuntuu epätoivoiselta, koitan ajatella kaikkia ihmisiä, jotka tekevät vielä isompia juttuja – toiset johtavat paljon suurempia firmoja tai maita, tekevät hengenvaarallisia työtehtäviä tai pelastavat ihmishenkiä. Eräs naisyrittäjä sanoi kerran hyvin: time is the most fair thing on the planet – everyone gets exactly 24 hours a day. Ihmisiä on lähetetty avaruuteen, on keksitty parannuskeinoja sairauksiin, on neuvoteltu rauhansopimuksia – ja kaikilla näillä ihmisillä on ollut ne samat 24 tuntia kuin minulla. Se on jotenkin voimaannuttava ajatus. If they can, so can I.

  Mindfulnessista: itse en pysty esim. meditoimaan koska se on liian “hidastempoista” minulle, mutta olen löytänyt loistavat tavan koota ajatuksia ja käyttää hetken ihan vaan pohdiskeluun, nimittäin päiväkirjan kirjoittelu. Kirjoitan aamulla 10min ja nimenomaan keskittyen siihen, mitä päivä tuo tullessaan. Kirjoitan puoli sivua siitä, mikä fiilis ja miltä päivä näyttää. Loput käytän listoihin: 3 asiaa, jotka tein hyvin eilen (tai vaihtoehtoisesti mistä nautin eniten, jos ollut vapaapäivä), 3 asiaa, joista olen kiitollinen ja 3 päivän tavoitetta. Voin lämpimästi suositella – tähän menee vain hetki, mutta siitä tulee heti mieletön kontrollin tunne, että hei, olen käynyt läpi ajatukseni päivän alkaessa, nyt ei muuta kuin kohti tekoja!

  Tsemppiä loppukiriin 🙂

  Reply
 • Tuija 29/04/2017 at 09:34

  Ehdin viimein vasta nyt – lomallani lukea kunnolla tekstisi. Tunsin piston sydämessäni monellakin tapaa. Ja kuules, lainaan sulle palattuani yhden kirjan ja neuvon pari hyvää hengityskikkaa. <3

  Reply
 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Instagram has returned invalid data.