30/05/2016

HERKULLINEN AAMIAISRINKELI

Reseptit

Keski_rinkeli_herkullinen_aamiaisrinkeli

 

Siinä se on. Sara La Fountainin loihtima herkullinen aamiasrinkeli. Ja eikun tekemään perästä.

 

Osallistuin aamupalaworkshoppiin viikko sitten tiistaina, jossa pääsimme kokki Sara La Fountainin johdolla tuunaamaan omat herkkuaamiaisemme. Tuunattu aamiaisrinkeli on helppo ja nopea valmistaa ja se sopii täydellisesti myös brunssipöytään. Täytteiden valitsemisessa vain mielikuvitus on rajana ja itselläni meinasikin lähteä mopo käsistä, niin paljon vaihtoehtoja olivat pöydät pullollaan. Yhden täytteen kuitenkin suosittelen rinkeliannokseen ehdottomasti lisäämään ja se on uppomuna! Uppomuna on mielestäni annoksen parasta antia, jota en jättäisi mistään hinnasta pois. Se tuo hiukan luksuksen tuntua annokseen ja aamuun. Munasta valuva keltuainen toimii rinkelin kastikkeena ja maistuu herkulliselta, etenkin lämpimänä. Nam.

 

Keski_rinkeli_herkullinen_aamiaisrinkeliKeski_rinkeli_herkullinen_aamiaisrinkeli_portobelloKeski_rinkeli_herkullinen_aamiaisrinkeli_graavilohiKeski_rinkeli_herkullinen_aamiaisrinkeli_paisti

 

Käytimme aamupalaworkshopissa Keskin vesirinkeleitä, jotka puolitimme ja paahdoimme. Pohjalle levitin Saran tuunaamaa valkosipuli-piparjuurituorejuustoa, jonka päälle paistoin hiukan tuoretta pinaattia. Täytteiksi kyseisenä aamuna valikoitui lihan ja graavilohen sijaan paistettua portobello-sientä ja parsaa, marinoitua punasipulia ja mätiä. Päälle tietenkin ruohosipulia, niin kuin hienoissa ravintoloissa konsanaan. Ja voilá! Siinä se on. Minun versioni. Kuvasta olisi saanut vieläkin hienomman, jos olisin muistanut vetäistä viillon munaan niin, että keltuainen olisi valunut sieltä, mutta olkoon!

 

Keski_rinkeli_herkullinen_aamiaisrinkeli

 

Uppomunan valmistus on helppoa. Suosittelen valmistamaan yhden munan kerrallaan, niin onnistut varmasti.

 

Uppomunan valmistus tapahtuu seuraavasti:

1. riko kananmuna lasiin niin, että keltuainen säilyy ehjänä

2. keitä vesi kattilassa porisevaksi

3. lisää loraus valkoviinietikkaa

4. tee lusikalla veteen kierre

5. kaada muna kierteeseen

6. anna kiehua hiljalleen noin kolme minuuttia

7. nosta muna reikäkauhalla lautaselle

Keski_rinkeli_herkullinen_aamiaisrinkeli

 

Suolaisten rinkeleiden jälkeen oli aika kääriä jälleen hihat ja tuunata makeat versiot jälkkäreiksi. Vesirinkelin sijaan valitsin Keskin pullanmakuisen rinkelin jälkkäriversioon (vaihtoehtona olisi ollut myös kaneli-rusina, mutta en välitä kauheasti rusinoista).

 

Rinkelit halkaistiin ja kastettiin munamaitoon. Köyhien ritareiden tavoin rinkelin puolikkaat paistettiin pannulla voissa niin, että ne saivat ihanan paistopinnan. Makeat versiot koristeltiin marjoilla, vaniljakastikkeella, syötävillä kukkasilla ja flambeeratuilla banaaneilla. Kyllä! Flambeeraus oli sekin melko helppoa puuhaa. Rasvaa ja sokeria lämmitettiin pannulla, banaanit halkaistiin joukkoon ja konjakkia heitettiin perään. Ja sitten koko helahoito tuikattiin tuleen! Nam, hyvää oli! Rakastan lettuja ja köyhiä ritareita yli kaiken ja voisin syödä niitä, noh käytännössä, joka aterialla.

 

Josta tulikin mieleeni yksi Pääsiäinen vuosien takaa. Otimme ystäväni ja hänen siskonsa miehen kanssa skaban siitä, että kuka jaksaa syödä eniten köyhiä ritareita kerralla. Voitin. Vetäisin yhteensä 12 köyhää ritaria huiviini ihan tuosta noin vain. Ja tietenkin hillolla ja kermaavaahdolla. Sen jälkeen kyllä makasinkin seuraavat tunnit sohvalla vatsakivuissa. Mutta kun haaste heitettiin ilmaan, niin siihen oli tartuttava. Ja voitettava.

 

Keski_rinkeli_herkullinen_aamiaisrinkeliKeski_rinkeli_herkullinen_aamiaisrinkeli_mansikatKeski_rinkeli_herkullinen_aamiaisrinkeli_flambeerattu_banaaniKeski_rinkeli_herkullinen_aamiaisrinkeli_flambeerattu_banaaniKeski_rinkeli_herkullinen_aamiaisrinkeliKeski_rinkeli_herkullinen_aamiaisrinkeli_orvokkiKeski_rinkeli_herkullinen_aamiaisrinkeli

 

Herkullisia hetkiä ja ihanaa alkanutta viikkoa!

 

Translation: I attended a breakfast workshop that was hosted by a famous chef Sara La Fountain. I pimped my breakfast bagel with portobello mushroom, asparagus, caramelized onion and with the best of them all – poached egg. The sweet dessert version included bananas flambé and berries. D-e-l-i-c-i-o-u-s! 

2 Comments

 • Maija 30/05/2016 at 14:33

  Tuskanhien voi saada monella tavalla… yksi tosiaan oli syödä perhepitkollinen pullaa per naama:/

  Reply
  • Marta 03/06/2016 at 22:45

   Haha, joo hullujen hommaa se oli 🙂

   Reply

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Instagram has returned invalid data.